niedziela, 24 marca 2013

Przepis na pyszny jabłecznik z winem



Składniki na ciasto:
250g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g cukru pudru
jedno jajko L
125g masła

Składniki na nadzienie:
325 ml soku jabłkowego
325 ml słodkiego lub pół słodkiego wina białego dobrej jakości
2 budynie waniliowe
1 kg najlepiej kwaśnych jabłek
1/4 łyżeczki cynamonu
100g musu jabłkowy (jak nie mamy własnego może być kupny).

1. Wszystkie składniki na ciasto najlepiej zmieszać w melakserze lub mikserze z końcówką do zagniatania ciasta drożdżowego, ale jeśli nie mamy można zrobić to ręcznie, należy jednak pamiętać żeby zrobić to jak najszybciej żeby nasze ręce nie nagrzewały zbytnio ciasta. Im mniejszy kontakt ciepła rąk z ciastem tym będzie lepsze. Zagniecione zawijamy w folie i na 30 minut do lodówki.
2. Jabłka obieramy i kroimy na kostkę. Sok oraz wino zmieszać z budyniem i cynamonem i zagotować. Wrzucić jabłka i zamieszać.
3. Ciasto rozwałkować i wypełnić natłuszczoną formę (najlepiej 24cm lub 26cm jeśli uda nam się cienko rozwałkować). Zrobić dziurki widelcem i posypać bułką tartą spód. Rozsmarować mus jabłkowy na to wlać nadzienie i piec 40-50 minut w 180 stopniach (160 stopni w termoobiegu). 
Nadzienie po wyciągnięciu może wydawać się lejące ale to się zsiądzie w lodówce. Ostudzić, schłodzić i ozdobić śmietaną. Smacznego! 
Jeśli pokusicie się na zrobienie, dajcie znać jak smakowało.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz